Pijn in bovenrug, tussen schouderbladen of borstbeen

Pijn in de bovenrug of pijn tussen de schouderbladen wordt veelal veroorzaakt door irritatie van spieren en het niet goed functioneren van gewrichten. Grote spieren van de schoudergordel hechten aan het schouderblad en de achterkant van de ribbenkast. Deze spieren hebben de neiging om irritatie, spierstijfheid en pijn te veroorzaken. De pijn ontstaat meestal als gevolg van overbelasting, zoals met herhaalde bewegingen of een gebrek aan kracht. Spierverrekkingen, sportblessures, auto-ongelukken en het veelvuldig uitvoeren van dezelfde bewegingen kunnen allemaal resulteren in pijn als gevolg van spierirritatie.
Het resultaat is een blijvende blokkade in de wervelkolom. Er kan zelfs een rib ontwricht raken, waardoor de pijn intenser wordt. Pijn tussen de schouderbladen of middenrug kan ook gepaard gaan met uitstralende pijn langs de ribben, naar de borst of naar de armen; de pijn kan soms zelfs op hartklachten lijken.

Pijn in de borststreek

Patiënten met een pijnlijk gevoel rond de borststreek worden vaak door de huisarts doorverwezen naar de cardioloog, omdat het hart wordt verdacht als bron van de pijn. In 50% van de gevallen kan de pijn echter ook een andere oorzaak hebben. De klachten kunnen namelijk ook voortkomen uit het bewegingsapparaat, het maagdarmstelsel of een specifieke psychosociale oorzaak. De klachten worden veroorzaakt door uitstralende pijn vanuit het overgangsgebied tussen de borst en de nekwervels. Deze klachten zijn succesvol te behandelen door de chiropractor.

Onderrugklachten evt. via bil uitstralend naar het been

Pijn onderin de rug, de lage rugpijn, kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak wordt een zeurende tot stekende pijn in de rug ervaren of een uitstralende pijn naar de billen en benen. Rugpijn kan tijdens of vlak na een inspanning optreden, maar ook geleidelijk ontstaan.
De meeste klachten in de lage rug worden veroorzaakt door een slechte houding, overgewicht, te weinig beweging, een val, stress/spanning. Al deze oorzaken kunnen een bewegingsstoornis van de tussenwervelgewrichten (facetgewrichten) tot gevolg hebben. Zodra deze bewegingsstoring optreedt, kan de tussenwervelschijf verkeerd of over belast worden. Daardoor worden de pijnzenuwen overprikkeld en functioneren de 'goede' bewegingszenuwen minder.
De chiropractor is deskundig in het behandelen van problemen van uw onderrug. Naast het behandelen van de klacht werkt de chiropractor ook preventief. Door een regelmatige controle en gerichte adviezen voorkomt hij verdere beschadiging van uw wervelkolom en zenuwstelsel.

Tinteling in het onderbeen/voet, ischias

Ischias is een irritatie van de grote zenuw die van de onderrug via de heup naar de voet loopt. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door een verandering van het gebruik van de onderrug, het bekken of het been. Kenmerkend van ischias zijn een stekende of brandende zenuwpijn in één bil en pijn met uitstraling naar het been. De pijn kan door het hele been trekken, maar ook alleen in de kuit of in het bovenbeen aanwezig zijn. Soms gaat de beenpijn gepaard met rugpijn, maar dat is niet altijd het geval.
Ischias wordt regelmatig verward met een hernia, omdat de klachten veel op elkaar kunnen lijken.

Hernia

Een hernia is een veel voorkomende aandoening van de lage rug, maar kan ook in de nek of tussen de schouderbladen ontstaan. Hernia betekent scheur in buitenste ring van de tussenwervelschijf, waardoor de zachte kern naar buiten stulpt. Hernia's kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan, maar vaak wordt een hernia veroorzaakt door langdurighernia verkeerd functioneren van de wervelkolom.
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitstulping drukt op zenuwen en dat veroorzaakt de pijn. Een hernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf zijn soepelheid verliest. De tussenwervelschijf dient normaal als een soort schokbreker in de wervelkolom. Een niet goed werkend schijf kan bepaalde bewegingen niet meer goed opvangen. Daardoor ontstaan scheurtjes aan de buitenkant van de schijf, waardoor de zachte kern van de schijf niet meer goed beschermd wordt. Als een deel van de zachte stof in de tussenwervelschijf naar buiten stulpt, is er sprake van een hernia.
De chiropractor kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van herniaklachten. Door specifieke behandeltechnieken toe te passen, kunnen de meeste herniaklachten goed worden behandeld zonder dat er een operatie nodig is.

Spit

Spit is een populaire naam voor acute lage rugpijn. De diagnose spit wordt vaak gegeven, maar is niet altijd correct. Een plotselinge verkeerde beweging vaak in combinatie van een draai- en buigbeweging kan leiden tot deze acute lage rugpijn. De pijn gaat vaak samen met een verkramping van de onderrugspieren.
Wanneer spit niet om een juiste manier wordt behandeld kan dit resulteren in chronische klachten. Ook als de klachten over lijken te zijn, is de oorzaak niet altijd verdwenen. Om verdere klachten te voorkomen, is het belangrijk om na een aanval van acute rugpijn de rug te laten controleren door een chiropractor.

Contact

Wilt u weten of wij u van uw klachten af kunnen helpen? Bel ons voor meer informatie of om een afspraak te maken!

BEL 015 310 0606

Uw gezondheidsproblemen zijn misschien makkelijker op te lossen dan u denkt!