Pijn tussen de schouderbladen is een veelvoorkomende klacht. Vaak wordt hierbij dan ook gedacht dat ’het vanzelf wel overgaat’. Echter, is het een klacht die niet mag worden genegeerd. De meest voorkomende klachten van pijn in het gebied tussen de schouderbladen heeft verschillende oorzaken. Pijn tussen de schouderbladen kan voor slapeloze nachten zorgen en een uitputting van energie. Zo kan een verkeerde houding zorgen voor irritatie van spieren tussen de schouderbladen. Een ongeval kan ook een nare oorzaak zijn van de klachten bij gewrichten en spieren. 

Connectie van de schouderbladen

Pijn in gewrichten van de nek en uitstraling in de schouder en arm kunnen ook voortkomen uit een verkeerde houding met de schouderbladen. Zeldzamer, maar zeker wel het geval, zijn hoofdpijn, slijtage van een tussenwervelschijf of problemen in het hart. Een opvallend punt, omdat een patiënt vaak wordt doorverwezen naar een cardioloog wanneer er pijn in het hart wordt ervaren. Toch laten verschillende studies blijken dat veel van deze gevallen van pijn in werkelijkheid de oorzaak is van het overgangsgebied tussen de borst en de nekwervels. Als de wervelkolom namelijk uit balans is, komt het zenuwstelsel onder druk te staan. Hierdoor kan het niet meer voor de volle 100% functioneren. Voor een zenuw is het namelijk belangrijk om een boodschap door te kunnen geven. Kan dat niet, dan zal hij gaan zeuren en zorgen voor klachten.  

Oorzaak gevolg

Grote spieren van de schouder hechten zich aan het schouderblad en de achterkant van de ribbenkast. Deze spieren hebben, door de connectie, de neiging om irritatie, spierstijfheid en dus pijn te veroorzaken.  Pijn tussen de schouderbladen wordt geleidelijk erger. Dat kan het gevolg zijn van een langdurig verkeerde houding, zoals een kantoorbaan. Het resultaat hiervan is een blokkade tussen de wervelkolom. Door de constante spanning worden de spieren verkrampt en de zenuwen verdrukt. Wat resulteert in een vervelende en zeurende pijn.

De oplossing van de klachten

Er zijn veel mogelijkheden in het oplossen en daarmee wegnemen van deze klachten. Zo zijn er langdurige trajecten, maar ook korte en makkelijke trajecten. Het belangrijkste is in ieder geval een onderzoek naar de pijn in de middenrug. Als er bij dit onderzoek uitkomt dat het een gevolg is van de storing in de wervelkolom, kan het gelukkig makkelijk en snel worden verholpen. Door middel van een chiropractor worden uw klachten verholpen vanwege het corrigeren van de wervelkolom. 

Wilt u graag meer informatie ontvangen? Rug Medisch Centrum helpen u graag bij het verhelpen van de klachten.