Duizeligheid, aangezichtspijn

Draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid, ook wel vertigo genoemd, is een symptoom dat vooral veel na hoofd- en nektrauma voorkomt. Vertigo kan voor veel ongemak en beperkingen zorgen in het dagelijks leven. Het is een vorm van duizeligheid waarbij een gevoel van draaien of tollen wordt ervaren terwijl het lichaam die bewegingen niet maakt. Vaak gaat het gepaard met symptomen als misselijkheid, braken en zweten. Er zijn meerdere oorzaken voor duizeligheid en meestal is het goed behandelbaar.

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een niet veel voorkomende, maar wel zeer pijnlijke en irritante aandoening. Bij aangezichtspijn ervaart de patiënt pijnscheuten over één kant van het gezicht. Dit kan zijn in de onderkaak, de bovenkaak of het voorhoofd. In het ergste geval is de pijn er in alle drie de gebieden tegelijk.
Aangezichtspijn komt door een beschadiging van een zenuw die naar een bepaald gebied toe gaat. Een chiropractische behandeling geeft in dit geval vaak verlichting.


RSI

RSI betekent voluit: Repetitive Strain Injury Syndroom. De beste vertaling hiervoor is: letsel door het herhaaldelijk maken van éénzelfde beweging. RSI wordt veroorzaakt door steeds weer dezelfde bewegingen te herhalen en lang zitten of staan in een bepaalde houding. Door de constante belasting van spieraanhechtingen raken deze geïrriteerd en kan er een ontsteking ontstaan.

Tintelende vingers, tennisarm, RSI klachten

RSI is een de verzamelnaam voor een aantal aandoeningen zoals:

Tennisarm

Anders dan de naam doet geloven, ontstaat een tennisarm niet altijd door het beoefenen van tennis. Er is sprake van een tennisarm als de plek waar de onderarmspieren aan de elleboog vastzitten, geïrriteerd is. Dit plekje noemen we de buitenste elleboogknobbel. Een tennisarm veroorzaakt pijnklachten bij het dichtknijpen van de hand, de pols naar achteren buigen en de onderarm naar buiten draaien. De pijn zit op of rondom de buitenste elleboogknobbel en kan uitstralen in de onderarm.

Carpaal Tunnel Syndroom

Door de pols lopen zenuwbanen die door overbelasting onder druk komen te staan. Er ontstaat een beknelling van de zenuw die door de tunnel van de pols loopt. Het gevolg is pijn in de pols, hand en vingers.

Muisarm

De muisarm is een combinatie van het Carpaal Tunnel Syndroom en de tennisarm. De oorzaak is niet alleen het intensieve gebruik van een computermuis, maar ook de houding die iemand bijvoorbeeld achter de computer heeft. De pijn is voornamelijk te voelen in de onderarm, pols, hand en vingers.

Golfarm

Net als bij de tennisarm heeft de golfarm ook niet altijd met de golfsport te maken. Overbelasting van de spiergroepen aan de binnenkant van de arm is de oorzaak. De pijn is voelbaar aan de binnenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm.

RSI klachten gaan vaak gepaard met nek-, schouder en/of rugklachten

Hoewel door de huisarts vaak pijnstillers worden voorgeschreven en 'rust houden' wordt geadviseerd, genezen RSI klachten doorgaans niet vanzelf. Het probleem zit immers in de zenuwen en pezen en die worden van nature nauwelijks doorbloed. Die doorbloeding is weer nodig om het ontstoken weefsel van bouwstoffen en zuurstof te voorzien. De chiropractor kan door middel van een speciale techniek de doorbloeding stimuleren en de klachten wegnemen.


Bekkenklachten, bekkeninstabiliteit

Veranderingen in de hormoonspiegel kunnen bekkenklachten of instabiliteit van het bekken tijdens of na een zwangerschap tot gevolg hebben. De gewrichtsbanden worden slapper en daardoor kan er een verschuiving van de gewrichten plaatsvinden. Het lichaam kan bij wijze van spreken het gewicht niet meer dragen. De klachten beginnen sluimerend, maar worden langzamerhand steeds heviger bij het lopen, staan, zitten en uiteindelijk ook bij het liggen. Snel reageren bij het ervaren van bekkenklachten is van groot belang. Er kan chiropractisch worden behandeld tot de dag van de bevalling.


Rugproblemen bij kinderen/huil baby’s

Rugproblemen bij kinderen

Ieder kind valt wel eens uit bed, van de fiets of van de trap. De wervelkolom kan daardoor geblesseerd raken. Op latere leeftijd zijn bijvoorbeeld zware schooltassen die op één in plaats van twee schouders worden gedragen een oorzaak van rugklachten. En ook het vaak te lang achter de computer zitten en te weinig sporten/bewegen kan rugklachten veroorzaken.
Bij veel kinderen zijn de oorzaken van rugklachten ook terug te leiden naar de geboorte van het kind. De omstandigheden van de geboorte zijn bepalend: de duur van de bevalling en geboorte, is er sprake van een natuurlijke bevalling of keizersnede. Als een baby is geboren met behulp van een vacuümpomp of tang is er tijdens de bevalling een behoorlijke druk uitgeoefend op voornamelijk de nek van de baby, waardoor beknellingen kunnen ontstaan. Deze klachten zijn goed en makkelijk te verhelpen.
Als een kind al jong klaagt over rugklachten is het aan te raden de chiropractor deze rugklachten te laten onderzoeken. Over het algemeen geldt dat des te sneller de behandeling wordt ingezet, des te sneller het kind van het probleem af komt. Levenslange klachten kunnen op die manier eenvoudig worden voorkomen.

Huilbaby's

Baby's huilen van nature omdat zij niet anders kunnen. Het kind voelt zich niet comfortabel of prettig. Heeft het baby honger of dorst dan gaat het huilen. Dit natuurlijk mechanisme werkt goed. Als een baby echter vaak en lang huilt (meer dan drie uur per dag) is er sprake van een huilbaby.
Huilbaby's slapen slecht, zijn erg schrikachtig en huilen vaak en veel. Deze kinderen 'over strekken' vaak en hebben heel snel sterke nekspieren. De oorzaak van het huilen en 'over strekken' kan voortkomen uit een beknelling in de wervelkolom. De zenuwen raken geïrriteerd wat meerdere problemen veroorzaakt. Wanneer de kinderen gaan kruipen of lopen kunnen de blokkades ook op andere plekken ontstaan. De blokkades kunnen de ontwikkeling van het kind negatief beïnvloeden. Dit kan zich uiten in vertraging in de ontwikkeling van onder andere kruipen en lopen, hoofdpijn, bed plassen en groeipijn.

Voorkeurshouding

Een blokkade kan er ook voor zorgen dat een baby een voorkeurshouding heeft en maar één kant op kijkt. Over een langere periode groeit het schedeltje scheef. Als er niet tijdig iets aan gedaan wordt, kan het kindje in aanmerking komen voor een helmpje. Door de chiropractor kan de blokkade met zachte technieken worden losgemaakt. Veelal is er na een à twee behandelingen al een aanmerkelijk verbetering waar te nemen.
Er is geen minimum leeftijd voor een bezoek aan de chiropractor.


Whiplash

Whiplash, vanuit het Engels vertaald als ‘zweepslag’, staat voor een plotselinge scherpe klap, waarbij het hoofd eerst naar achteren en vervolgens naar voren geslingerd wordt. Niet alleen een auto-ongeluk kan een whiplash veroorzaken, ook door sporten of een vallend voorwerp kan een whiplash ontstaan. Door een plotselinge beweging kunnen beschadigingen optreden aan wervels in de rug en in de nek. Met geforceerde zenuwen en spieren tot gevolg.
Bij een whiplash verschuiven de nekwervels na een plotselinge beweging. De spieren trekken zich samen om hoofd en nek weer in de juiste stand te krijgen. Dit veroorzaakt in eerste instantie pijn en stijfheid in de nek. Na verloop van tijd kunnen deze klachten veranderen in terugkerende hoofdpijn, duizelingen, evenwichtsproblemen, concentratiestoornissen, misselijkheid, braken, slecht zien, energieverlies, vermoeidheid, tintelingen in armen en benen.
De chiropractor kan de blokkades in de nek en rug lokaliseren en corrigeren. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.


Artrose/osteoporose

Artrose, ook wel gewrichtslijtage of degeneratie genoemd, ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan door het lichaam aangemaakt kan worden. Het kraakbeen verslechtert en kan soms helemaal verdwijnen. Als deze veranderingen in de wervelkolom plaatsvinden, wordt er ook over osteoartrose gesproken.
Bij het ouder worden neemt de soepelheid van het kraakbeen af, doordat het droger of stijver wordt. Dat gebeurt uiteindelijk bij iedereen, alleen heeft niet iedereen daar last van. Er zijn omstandigheden die de kans op pijn vergroten, zoals weinig beweging, zwaar werk, een verkeerde houding of oude blessures. Door de stijfheid in het gewricht en de pijn beweegt de patiënt zich minder soepel. Omliggende zenuwen, spieren en banden kunnen geïrriteerd raken. Als andere gewrichten het werk van het stijve gewricht overnemen, kunnen die gewrichten overbelast raken en ook pijn veroorzaken.
Door de functie van de gewrichten te verbeteren en de balans van uw wervelkolom te herstellen kan de chiropractor het proces van artrose afremmen en de pijn verminderen.


Contact

Wilt u weten of wij u van uw klachten af kunnen helpen? Bel ons voor meer informatie of om een afspraak te maken!

BEL 015 310 0606

Uw gezondheidsproblemen zijn misschien makkelijker op te lossen dan u denkt!